Skip links

BRCGS Yeni Versiyonu Yayınlandı!

BRCGS Food Versiyon 9 Önemli Değişiklikler

• 1.1.1 Politika kapsamına “Gıda güvenliği ve Kalite kültürünün iyileştirilmesi” ifadesi eklenmiştir.
• 1.1.2 Gıda Güvenliği Kültür Planı’nın yılda en az bir kez gözden geçirilmesi, güncellenmesi ve kapsamının detaylı şekilde açıklanıyor.
• 1.1.4 Üst yönetim gözden geçirme gündemine “Kültür planı“ ekleniyor.
• 1.1.11 Üst yönetim “Kalite – Gıda Güvenliği Kültürünü Planı” nın etkinliği ile ilgili konuşulması için denetime katılmalı.
• 1.2.3 Çalışanlar güvenli olmayan veya spek dışı ürünleri ve girdileri amirlerine raporlama gerekliliğinin farkında olmalı.
• 1.2.4 Gıda güvenliği, otantisite, yasallık ve kalite konularında yeterli bilgi sahibi olunmaması durumunda, sistemin günlük yürütülmesi işletmenin sorumluluğunda olmak koşuluyla, dış uzmanlık desteği alınabilir.
• 2.7.4: Bir tehlike ön-koşul programlarıyla yada KKN olmayan önlemler ile kontrol edildiğinde belirtilmeli ve geçerli kılınmalıdır.
• 2.12. maddesine HACCP planı validasyonu eklenmiştir.
• 3.4.1: İç tetkikte Gıda Güvenliği Kültür planının ele alınması.
• 3.5.1.2: Tağşiş ve gıda savunmasının tedarikçi denetimleri ve soru listelerinde yer alması gerekliliği.
• 3.5.3.3: Yılda en az bir kez onaylı hizmet tedarikçilerinde performans değerlendirme yapılması.
• 3.5.4.3: Gıda güvenliği, tağşişi, gıda savunması risk değerlendirmelerine dış kaynaklı proses kaynaklı riskler dahil edilmelidir.
• 3.9.3: izlenebilirlik tatbikatı Hammaddeler(birincil ambalaj hariç) için de kütle denkliğini içermelidir.
• 3.11.4: Geri çekme/çağırma durumunda belgelendirme kuruluşuna düzeltme, kök neden analizi ve düzeltici faaliyet planı iletilecektir.
• 4.1 Saha güvenliği konusu Dış alan standartları maddesi içine eklendi.
• 4.1.4 Ziyaretçi kayıt sistemi olmalı, sürücü, taşeron ve ziyaretçilere tesis kuralları bildirilmeli, proses ve depo alanlarına sadece çalışanlar girebilmelidir ve bu alanlarda taşeronlar refakatçi eşliğinde bulunabilir. (Bu madde version 8 de gıda savunması alt maddesiydi)
• 4.2.1 Gıda savunması ekibi/sorumlusu saha ve sahadaki gıda savunması risklerini bilmelidir.
• 4.3.1 Üretim risk alanları değerlendirilmesi Ek-2 ye göre yapılmalı (Yüksek risk, yüksek önem/dikkat, düşük risk alanları gibi)
• 4.3.2 Saha yerleşim planında üretim risk alanları yani yüksek risk, yüksek önem/dikkat, düşük risk, kapalı ürün alanı gibi alanların gösterilmesi gerekiyor.
• 4.4.11 Plastik perdeler haşere girişini önleyecek şekilde sağlam olmalı.
• 4.5.1 Su depolamayla ilgili riskler yönetilmeli.
• 4.6 Ekipmanlar maddesi oldukça genişletilmiş.
• 4.6.1 Yeni ekipmanlar için alım şartnamesi oluşturulmalı.
• 4.6.2 Yeni ekipmanın kurulumu için risk bazlı bir prosedür oluşturulmalı.Prosedürün içeriğinde; Kurulum sonrası temizlik, operasyon öncesi onaylanması gibi konular olmalı. Ekipman lokasyonu ve tasarımı temizlik ve bakımının etkin şekilde olmasını sağlayacak.
• 4.6.3 Ekipmanın tasarım ve yerleşimi herhangi bir ürün kontaminasyonuna sebep vermemeli, yüzeyler gıdaya uygun olmalı, uygun yüzeyler, pürüzsüz bağlantı ve kaynak noktaları olmalı .
• 4.6.4 Sabit ekipmanların taşınmasının yönetimiyle ilgili prosedür olmalı.
• 4.6.5 Kullanım dışı ekipmanlar hijyenik şekilde saklanacak ve ürün kontaminasyonuna neden olmayacak
• 4.6.6 Yükleme ve kaldırma ekipmanları gibi hareketli ekipmanlar ürün kontaminasyonu için risk oluşturmamalı.
• 4.6.7 Akü şarjı açık ürün alanlarında olmamalı.
• 4.9.5.1 Gıdaya temas eden ahşap malzeme gıdaya uygun olmalı.
• 4.10.3.5 X-ray ekipmanı test prosedürleri detaylı açıklanıyor.
• 4.10.4.1 Son ürün kontrolleri için kullanılan mıknatısların etkinlik testleri, bütünlük, temizlik kontrol ve denetimleri yapılmalı.
• 4.10.5.1 Son ürün kontrollerinde kullanılan optic seçicilerin üretici talimatları ve tavsiyelerine göre kontrolleri yapılmalı.
• 4.10.7.1 Aspiratör, akışkan yatak ve ağırlık ayırıcı gibi diğer yabancı madde ayrımı ve tespit ekipmanları üretici talimatları ve tavsiyelerine göre kontrolleri yapılmalı.
• 4.11.7.4 Püskürtme toplarının işlevsel çalışması kontrol edilmeli.
• 5.1.1 Mevcut ürün, ambalaj ve proseslerdeki değişikliklerin yönetilme konusu maddeye ilave ediliyor.
• 5.2.1 Bu maddeye ilave olarak etiket artwork onayı ile ilgili bir prosedür gerekliliği geliyor.
• 5.3 maddesi “statement of intent” kısmına hayvan maması ve yemi ile ilgili alerjen yönetimi açıklamaları ilave edilmiş. Ürünün satılacağı ülkede yasal gereklilikler var ise veya üründe alerjen iddiaları mevcutsa hayvan maması ve hayvan yemi üreticilerinin de alerjen yönetimi maddesine uyması gerekli.
• 5.4.1 Gıda Hassasiyet(Tağşiş) değerlendirmeleri yapan sorumlu yada ekip gıda hassasiyet ilkelerini ve hammaddeler ilgili riskleri konusunda bilgi sahibi olmalı.
• 5.4.7 Ürünle ilgili bir iddia olması durumunda ürün reçetesi ve prosesin geçerli kılınması .
• 5.5.1 Birincil Ambalaj satın alınması veya speklerinin oluşturulması sırasında, Gıdanın doğası ve mevcut ambalajın özellikleri konusunda (Geri dönüşümlü malzeme veya ambalajın tekrar kullanılması durumu) ambalaj tedarikçisi bilgilendirilmelidir.
• 5.6 Madde başlığı ürün gözetimi, ürün testleri ve lab. Analizleri olarak revize ediliyor.
• 5.6.2 Yasal sınırların sağlanamadığı durumlarda hemen aksiyon alınması ve analiz sonuçlarının değerlendirilmesinde ölçüm belirsizliklerinin de dikkate alınması gerekiyor.
• 5.8 maddesi evcil hayvan maması ile ilgili bir maddeyken şimdi ayrıca hayvan yemleri de bu kapsama alınmış.
• 5.8.4 Hayvan yemi üretimi durumunda hem üretilen ülkenin hem de satış yapılan ülkenin ürün güvenliği mevzuatına uyulması gerekmekte.
• 5.9 Yeni madde – Kırmızı et, tavuk, balık üretimleri için kesim veya kesim sonrası işlemleri gerçekleştiren tüm tesisleri ilgilendiren ek gereklilikler bu madde altında toplanmış.
• 6.1.7 Denetimin kapsamının dışında ürün yada materyaller diğer ürünlere bir risk oluşturmamalı.

Versiyon 8’den versiyon 9’a: geçiş süreci
Küresel Standartların tüm revizyonlarında olduğu gibi, danışma süreci ve nihai standardın tam olarak uygulanması arasında bir geçiş dönemi olacaktır. Bu yüzden BRCGS Food Safety Versiyon 9 Ağustos 2022’de yayınlanacaktır ve belgelendirme denetimleri 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren başlayacaktır. Yayınlandıktan sonra yeni standarda BRCGS web sitesinden ulaşılabilir.

🍪Bu web sitesi, web deneyiminizi geliştirmek için tanımlama bilgileri kullanır.
× WhatsApp