Skip links

ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

NBC BELGELENDİRME

Gıda Belgelendirme

ISO 22000

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi; kuruluşun yaptığı faaliyetlerin gıda güvenliğini riske atacak iç ve dış etkilerin, olayların kontrol altına alınması temeline dayalı olarak oluşturulmuş bir yönetim sistemidir.

Tükettiğimiz gıda ürünlerinin, insan ve çevre sağlığı için ne kadar büyük önem taşıdığı kuşku götürmez bir gerçektir. ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi; kuruluşun yaptığı faaliyetlerin gıda güvenliğini riske atacak iç ve dış etkilerin, olayların kontrol altına alınması temeline dayalı olarak oluşturulmuş bir yönetim sistemidir. ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi; standardı yayınlanmadan önce gıda güvenliği olarak daha dar kapsamlı HACCP standardı uygulanmaktaydı.

ISO 22000 Gıda Yönetim Sistemi Belgesi Nedir?

Eskiden HACCP olarak adlandıran belge; ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı ile tüm süreçlere entegre edilmiştir. Bu standart; gıda zincirinde yer alan bir kuruluşta, gıdanın tüketimi anında güvenli olmasını sağlamak ve gıda güvenliğine yönelik olan tehditleri kontrol altına alma yeteneğini göstermek için gerekli olan gıda güvenliği yönetim sistemine ait koşulları belirtmektedir.

ISO 22000:2005 Haziran 2018 de güncellenmiş ve ISO 22000:2018 yayınlanmıştır. Bu revizyon da birden fazla entegre yönetim sistemi standardı kullanan işletmeler için işlerini daha da kolaylaştırmak amacıyla, ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı, tüm diğer ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi gibi ISO standartları gibi Yüksek Seviye Yapısı (HLS) ile aynı yapıya getirilmiştir.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Faydaları

Sıkça Sorulan Sorular

ISO 22000 belgesi, gıdanın amaçlanan kullanıma uygun olarak hazırlandığında veya tüketildiğinde tüketiciye zarar vermesinin engellenmesi için getirilmiş olan uluslararası bir “Gıda Güvenliği Standardıdır.”

  • ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini yem üreticileri, birincil üreticiler, gıda işleyenler, taşıma ve depolama operatörleri, taşeronlar, perakende satış yerleri ve gıda servisleri (ekipman üreticileri, ambalaj materyali, temizlik ajanları, katkı ve bileşen üreticileri gibi ilgili kuruluşlar dahil) gıda zincirinde yer alan ve çalışan sayısı ne olursa olsun tüm kuruluşlar tarafından uygulanabilir.

  • ISO 22000 belgesi, normal şartlarda 3 yıl boyunca geçerlidir. 3 yılın sonunda yeniden değerlendirme çalışması yapılarak belgenin yenilenip yenilenmeyeceğine karar verilir

    1. Giriş

    0.1 Genel

    0.2 GGSY İlkeleri

    0.3 Proses yaklaşımı

    0.4 Risk Temelli Düşünme

    0.5 Diğer Yönetim Sistemi Standartları ile İlişkisi

    1. Kapsam
    2. Atıf yapılan standartlar ve/veya dokümanlar
    3. Tanım ve Terimler
    4. Kuruluşun Bağlamı
    5. Liderlik
    6. Planlama
    7. Destek
    8. Operasyon
    9. Performans Değerlendirme
    10. İyileştirme
🍪Bu web sitesi, web deneyiminizi geliştirmek için tanımlama bilgileri kullanır.
× WhatsApp