Skip links

NON GMO Belgelendirme

NBC BELGELENDİRME

Gıda Belgelendirme

NON GMO Belgelendirme

GMO, genetiği değiştirilmiş organizma anlamına gelen İngilizce Genetically Modified Organisms ifadesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.

NON GMO Belgelendirme

GMO, genetiği değiştirilmiş organizma anlamına gelen İngilizce Genetically Modified Organisms ifadesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.

Genetiği değiştirilmiş organizma dendiği zaman, genetik yapısı, genetik mühendislik bilimi ve teknojileri kullanılarak laboratuvar ortamında modifiye edilen bir bitki, hayvan, mikroorganizma veya başka bir organizma kasdedilmiş olmaktadır. Bu organizmalar, doğada doğal koşullarda oluşmayan bitki, hayvan, bakteri ve virüs genlerinin bir kombinasyonu olmaktadır.

Genetik modifikasyon çalışmaları, insanların günlük olarak tükettikleri ürünlerin birçoğunu etkilemektedir. Günümüzde ticari kullanım amaçlı GMO’ların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu yüzden NON-GMO adı verilen proje çerçevesinde ürünlerin genetiğinin değiştirilmemiş olduğunu doğrulama amacı ile yeni standartlar tasarlanmaktadır.

Herhangi biri ürünün NON-GMO olduğunu belirlemek için, üç farklı risk seviyesi belirlenmiştir:

• Yüksek risk seviyesi: Burada ürünler, genetiği değiştirilmiş ve ticari olarak temin edilebilir olduğu bilinen organizmaları içeren bir işlemle üretilir. Örneğin, yonca, kanola, mısır, pamuk, soya, şekerpancarı, kabak, hayvansal ürünler, mikrop ve enzimler ve patates yüksek riskli ürünlerdir.

• Düşük risk seviyesi: Burada ürünler, genetiği değiştirilmiş ve ticari olarak temin edilebilir olduğu bilinen organizmaları içeren bir işlemle üretilmez. Örneğin, mercimek, ıspanak, domates, susam ve avokado düşük riskli ürünlerdir.

• Risk taşımayan seviye: Burada ürünler, biyolojik organizmalardan türetilmemiştir ve bu nedenle genetik modifikasyon söz konusu değildir.

• İzlenen risk seviyesi: Burada NON-GMO projesi tarafından, genetiği değiştirilmiş yeni ürünlerin gelişimi izlenmektedir. Bugün için 100 civarında ürün takip edilmektedir. GMO kaynaklı kirlenmeden etkilenecek başlıca ürünler şunlardır: keten, pirinç, buğday, elma, mantar, portakal, ananas, somon, şeker kamışı ve domates.

NON-GMO Belgesi İşletmelere Ne Fayda Sağlar?

NON-GMO, genetiği değiştirilmemiş olan etiketlemesi, önemli bir etiketlemedir. Çünkü bu şekilde gıda yetiştirmenin ve tüketicilere sunmanın, çevresel ve sürdürülebilirlik avantajları büyüktür. Bugün için firmalar ürünlerinin GMO dışı olduğunu iddia etmeleri, her zaman üçüncü tarafın doğruladığı anlamına gelmemektedir. Üçüncü taraf bu durumu doğrulamış ve onaylamışsa, bundan emin olmak için etiket üzerinde bu yönde bilgi aranmalıdır.

Örneğin ürünler üzerinde yer alacak “organik” etiketi tüketicilere güven telkin etmekte ve bir takım sertifikasyon programlarının uygulandığını kanıtlamaktadır. Bu nedenle ürünler üzerinde yer alan, NON-GMO projesi kapsamında onaylanmış, organik veya biyodinamik gibi etiketler, GMO olmayan gıda maddeleri için güçlü standartlara sahip programlardır. Ancak ürünler üzerinde yer alan sadece, GMO yok veya doğal gibi etiketler tüketicilere güven vermemektedir.

🍪Bu web sitesi, web deneyiminizi geliştirmek için tanımlama bilgileri kullanır.
× WhatsApp