Skip links

Gluten Free Belgelendirme

NBC BELGELENDİRME

Gıda Belgelendirme

Gluten Free

Dünyada glutensiz gıda konusunda ilk adımlar, 2005 yılıda Gluten-Free Certification Organization (GFCO, Glutensiz Ürün Belgelendirme Kuruluşu) tarafından atılmıştır.

Dünyada glutensiz gıda konusunda ilk adımlar, 2005 yılıda Gluten-Free Certification Organization (GFCO, Glutensiz Ürün Belgelendirme Kuruluşu) tarafından atılmıştır. Bu kuruluş tarafından tasarlanan standartlar bugün, dünyadaki belgelendirme kuruluşları tarafından kullanılmaktadır.

Bu standart, glutensiz gıda maddelerine yönelik yasal düzenlemelere ve uluslararası gıda kodeksine uygun üretim yapmak zorunda olan bütün üretici firmalar, perakendeci firmalar, gıda hizmet sağlayıcıları ve çiftçiler için geliştirilmiştir. Ayrıca bu standart, HACCP Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları Sistemi standardı ilkelerine dayanmaktadır.

Gluten Free Belgesi Nasıl Alınır?

Glutensiz ürün pazarından pay almak isteyen ve glüten hassasiyeti olan tüketici kitlesine hitap etmek isteyen üreticilerin, üretmiş oldukları glütensiz iddiası ürünlerin bir başvuru formu ya da ürün listesi ile Lisanslı, NBC Belgelendirme’ ye tescil başvurusunda bulunmaları ile sürecin ön başvurusu gerçekleşmektedir.

Ön Başvuru sürecinden sonra NBC tarafından sunulan Teklif/Sözleşme Onayı ile Sertifikasyon ve Etiketleme süreci başlamaktadır.

Onay sürecine müteakip, müşteri üretici kuruluştan ilgili ürün/ürünler için belirlenecek miktarda numune talep edilmektedir.

Numunenin NBC Belgelendirme’ ye ulaşması, Ödeme için Faturanın düzenlenmesi, Numune kontrol ve kabul işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve testi gerçekleştirecek Lisanslı Taşeron Laboratuvara ulaştırılması ile sondan bir önceki aşama gerçekleşmiş olmaktadır.

2 ila 3 gün arasında gerçekleşen test süreci sonunda, numunelerde bir uygunsuzluk bulunmaz ise, Başvuru ve Test sonuçlarını değerlendirecek bir komite oluşturulur ve Sertifikasyon Kararı için değerlendirme yapılır.

Sertifikasyon ve Lisanslı Ürün Değerlendirmesi yapılan Üretici ve Ürünleri için düzenlenen Uluslararası Geçerli Sertifika, ürünlere tanımlanan lisans numaraları ile basılır ve Uluslararası Organizasyon Sitesinde yayınlanarak Küresel Kamuoyu ile paylaşılır.

En fazla 1 haftada gerçekleşen süreçler sonunda Üretici, Basılı Sertifika’ nın ve Yayın Bilgisi’ nin kendisine ulaştırıldığı anda logo kullanma hakkı almış olur.

Sıkça Sorulan Sorular

  • Tüm Et, Balık, Kümes Hayvanları ürünleri, Sakatatlar ve bunların Çorbaları,
  • Yumurta,
  • Pirinç ve Pirinç unu, mısır ve mısır unu, patates ve patates unu ve bunların nişastaları, darı, nohut unu, kestane unu, karabuğday unu, mercimek unu gibi benzer tahıl ve bakliyatlar ile unları,
  • Tüm Kuru Baklagiller,
  • Sebze, pirinç, mercimek ve bunların çorbaları,
  • Süt, yoğurt ve peynir,
  • Tereyağı, margarin ve bitkisel yağlar,
  • Tüm Sebze ve Meyveler,
  • Yulaf, Buğday ve Çavdar unu katılmamış her türlü tatlı, pirinç ve pirinç unundan yapılan tatlılar, muhallebiler, sütlü̈ tatlı çeşitleri, şeker, akide şekerlemeleri, lokum, bal, pekmez, reçel, tahin helvası, meyve-sebze marmelatları ve şerbet ve kompostoları,
  • Sirkeler, salamura ve konserveler, turşu, domates suyu, katkısız biber ve domates salçası gibi çeşniler ve bunlardan yapılan soslar,
  • Tuz ve Baharatlar,
  • Çay, kahve, süt, salep, ıhlamur, adaçayı, ayran, kolalı içecekler, gazlı içecekler ve meyve suları,
  • Gluten değeri 20 ppm den küçük olan ve/veya Glüten değeri azaltılarak 20 ppm’ in altına düşürülmüş ürünler

Detaylı bilgi için lütfen bize ulaşın…

🍪Bu web sitesi, web deneyiminizi geliştirmek için tanımlama bilgileri kullanır.
× WhatsApp