Hızlı Teklif Al
Hızlı İletişim
+90 (553) 616 76 92
Gıda Belgelendirme
FSSC 22000
FSSC 22000 Belgelendirme Programı, GFSI (Global Food Safety Initiative) Direktörler Kurulu tarafından tam olarak tanınan ve EA (European Cooperation for Accreditation) tarafından da kabul gören bir programdır.
FSSC 22000 Belgelendirme Programı, GFSI (Global Food Safety Initiative) Direktörler Kurulu tarafından tam olarak tanınan ve EA (European Cooperation for Accreditation) tarafından da kabul gören bir programdır. FSSC 22000, FFSC (Gıda Güvenliği Belgelendirmesi Vakfı) tarafından oluşturulan tüm gıda zincirinde yer alan gıda üreticilerinin, gıda güvenliği sistemlerinin tetkik edilmesi ve belgelendirilmesinde kullanılan uluslararası çapta kabul görmüş, ISO temelli bir belgelendirme programıdır.
FSSC 22000 Belgesinin Faydası Nelerdir?
- Gıda güvenliği tüketiciler ve işletmeler için büyük önem taşımaktadır. Aynı zamanda işletmelerde her adımıyla uygulandığında önemli faydaları da olmaktadır.
- FSSC 22000 belgesi, işletmenin pazarda güven sağlamasını desteklemektedir
- Pazarda rekabet gücü kazanma ve gıda güvenliğini güvenmeye almak.
- Hizmet kalitesi ve ürün kalitesinde ölçülebilir bir düzenleme
- Standart dışı üretiminde azalma ve ürün geri dönüşünün ortadan kalması. Bu nedenle de söz konusu imajın korunması
- Eski dönemlerde kalan ürün yaklaşımını geride bırakarak sistem yaklaşımı
- Gıda güvenliği hakkında tüketici, denetleyiciler, tedarikçiler ve diğer tüm taraflar ile aktif bir iletişim
- Söz konusu ürüne karşı tüm tarafların güveninin artması
- Uluslararası çapta kabul gören belge olması nedeniyle uluslararası pazara girişte gerekli olan koşulları sağlama ve tüm dünyada ticaretin daha rahat bir hale gelmesi
- Kalite kültürünü destekleme ve geliştirme
- Çalışanların sorumluluğunu ortak bir paydada buluşturma ile oto kontrol sisteminin etkili bir şekilde uygulanmasını sağlama
- Etkili bir zaman yönetimi
- Etkili bir stok kontrolü ve veri sağlama
- Aktif müşteri hizmeti
- Tedarik zincirinde etkili ve kaliteli bir yer edinme aynı zamanda güven oluşturma
- Artışta olan teknik yeterlilik sağlanması
- Gıda güvenliğinin tehlikelerinin tanımlanması ve kontrolü hakkında gerekli olan önlemlerin önleyici bir biçimde sağlanması
Sıkça Sorulan Sorular
FSSC 22000, FFSC (Gıda Güvenliği Belgelendirmesi Vakfı) tarafından oluşturulan tüm gıda zincirinde yer alan gıda üreticilerinin, gıda güvenliği sistemlerinin tetkik edilmesi ve belgelendirilmesinde kullanılan uluslararası çapta kabul görmüş, ISO temelli bir belgelendirme programıdır.
1.ISO 22000 & PAS 220 (ISO22002-1) uygulanması,
2.FSSC 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin uygulanması,
3.İç denetim yapılması ve uygunsuzlukların kapatılması,
4.Kurul tarafından onaylı belgelendirme kuruluşu doğru kapsamda denetlenme, (imzalı sözleşme)
5.Minor ve Major uygunsuzluklar ve düzeltici faaliyetleri,
6.Rapor ve belgenin onayı. (FSSC logolu)
Bu belge yalnızca gıda üreticileri, gıda içi hammadde üretenleri ve ambalaj üreticilerini kapsamaktadır. Gıda dışı sektör için bu belgelendirme standartları arasında bulunmamaktadır.
Et, süt, yumurta gibi dayanıklılık süresi daha az olan hayvansal menşeli ürünler
Sebze, meyve gibi yine daha dayanıksız bitkisel ürünler
Oda şartlarında raf ömrü uzun olan konserve, bitkisel yağlar, ambalajlı un gibi gıda ürünleri
Teknik yapılanma ve teknoloji ile üretilen katkı maddeleri, vitaminler gibi biyokimyasal üretimler
Uluslararası bir standart olan bu belgelendirme programı; catering, yiyecek, içecek, paketleme firmalarını kapsamaktadır. En basit tanımı ile tarlada üretiminden sofradaki yerini alana kadar gıda zincirinde bulunan tüm kuruluşları kapsamaktadır. Birinci kademe üreticiler, yem üreticileri, ürün üreticileri, gıda üreticilerinin hepsi, katkı maddelerinin üreticiliğini yapanları, hammadde üreticileri, toptancıları, temizlik ve sanitasyon ajanı üreticileri, depocuları, taşımacılık yapanları ve gıda hizmeti verenleri yani gıda endüstrisinde bulunan herkesi bir çatı altında toplamaktadır.
Bu yönetim sistemi standartlarına göre belgelendirme yapılacak olan sektör ve kuruluşlar aşağıda yer almaktadır.
Doğrudan Uygulayanlar
Hasat sektöründe bulunan kuruluşlar,
Yem üreticileri,
Gıda bileşeni üreten kuruluşlar,
Çiftçiler,
Gıda üreticileri,
Gıda servisleri,
Gıda satıcıları,
Hazır yemek hizmeti veren firmalar,
Sanitasyon ve temizlik hizmeti veren firmalar,
Depolama, Dağıtım ve taşıma hizmeti veren kuruluşlar.
Dolaylı Olarak Uygulayanlar
Gıda hizmeti veren kuruluşlara ekipman sağlayan firmalar,
Sanitasyon ve temizlik malzemeleri üreten firmalar,
Ambalaj malzemeleri üreten firmalar.
Gıda ile teması olan öğeleri üreten firmalar.
Bu listede bulunan işletmelerin hepsi, gerekli olan şartları sağladıklarında FSSC 22000 belgelerine sahip olabileceklerdir.
ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Şartları
FSSC 22000-Quality Belgelendirmesi olacaksa ISO 9001:2015 Şartları
Sektöre özel ön gereksinim şartları. (Prerequisite Programs)
ISO/TS 22002-1 (gıda üretimi),
ISO/TS 22002-2 (yemek şirketleri – catering),
ISO/TS 22002-3 (çiftçilik – farming),
ISO/TS 22002-4 (paketleme malzemeleri),
ISO/TS 22002-5 (sevkiyat ve depolama),
ISO TS 22002-6 (yem – feed),
PAS 221 (perakende ve toptan)
Ek Gereklilikler (Additional Requirements)