Skip links

FSSC 22000 Belgelendirme

NBC BELGELENDİRME

Gıda Belgelendirme

FSSC 22000

FSSC 22000 Belgelendirme Programı, GFSI (Global Food Safety Initiative) Direktörler Kurulu tarafından tam olarak tanınan ve EA (European Cooperation for Accreditation) tarafından da kabul gören bir programdır.

FSSC 22000 Belgelendirme Programı, GFSI (Global Food Safety Initiative) Direktörler Kurulu tarafından tam olarak tanınan ve EA (European Cooperation for Accreditation) tarafından da kabul gören bir programdır. FSSC 22000, FFSC (Gıda Güvenliği Belgelendirmesi Vakfı) tarafından oluşturulan tüm gıda zincirinde yer alan gıda üreticilerinin, gıda güvenliği sistemlerinin tetkik edilmesi ve belgelendirilmesinde kullanılan uluslararası çapta kabul görmüş, ISO temelli bir belgelendirme programıdır.

FSSC 22000 Belgesinin Faydası Nelerdir?

Sıkça Sorulan Sorular

FSSC 22000, FFSC (Gıda Güvenliği Belgelendirmesi Vakfı) tarafından oluşturulan tüm gıda zincirinde yer alan gıda üreticilerinin, gıda güvenliği sistemlerinin tetkik edilmesi ve belgelendirilmesinde kullanılan uluslararası çapta kabul görmüş, ISO temelli bir belgelendirme programıdır.

1.ISO 22000 & PAS 220 (ISO22002-1) uygulanması,

2.FSSC 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin uygulanması,

3.İç denetim yapılması ve uygunsuzlukların kapatılması,

4.Kurul tarafından onaylı belgelendirme kuruluşu doğru kapsamda denetlenme, (imzalı sözleşme)

5.Minor ve Major uygunsuzluklar ve düzeltici faaliyetleri,

6.Rapor ve belgenin onayı. (FSSC logolu)

Bu belge yalnızca gıda üreticileri, gıda içi hammadde üretenleri ve ambalaj üreticilerini kapsamaktadır. Gıda dışı sektör için bu belgelendirme standartları arasında bulunmamaktadır.

Et, süt, yumurta gibi dayanıklılık süresi daha az olan hayvansal menşeli ürünler

Sebze, meyve gibi yine daha dayanıksız bitkisel ürünler

Oda şartlarında raf ömrü uzun olan konserve, bitkisel yağlar, ambalajlı un gibi gıda ürünleri

Teknik yapılanma ve teknoloji ile üretilen katkı maddeleri, vitaminler gibi biyokimyasal üretimler

Uluslararası bir standart olan bu belgelendirme programı; catering, yiyecek, içecek, paketleme firmalarını kapsamaktadır. En basit tanımı ile tarlada üretiminden sofradaki yerini alana kadar gıda zincirinde bulunan tüm kuruluşları kapsamaktadır. Birinci kademe üreticiler, yem üreticileri, ürün üreticileri, gıda üreticilerinin hepsi, katkı maddelerinin üreticiliğini yapanları, hammadde üreticileri, toptancıları, temizlik ve sanitasyon ajanı üreticileri, depocuları, taşımacılık yapanları ve gıda hizmeti verenleri yani gıda endüstrisinde bulunan herkesi bir çatı altında toplamaktadır.

Bu yönetim sistemi standartlarına göre belgelendirme yapılacak olan sektör ve kuruluşlar aşağıda yer almaktadır.

Doğrudan Uygulayanlar

Hasat sektöründe bulunan kuruluşlar,

Yem üreticileri,

Gıda bileşeni üreten kuruluşlar,

Çiftçiler,

Gıda üreticileri,

Gıda servisleri,

Gıda satıcıları,

Hazır yemek hizmeti veren firmalar,

Sanitasyon ve temizlik hizmeti veren firmalar,

Depolama, Dağıtım ve taşıma hizmeti veren kuruluşlar.

Dolaylı Olarak Uygulayanlar

Gıda hizmeti veren kuruluşlara ekipman sağlayan firmalar,

Sanitasyon ve temizlik malzemeleri üreten firmalar,

Ambalaj malzemeleri üreten firmalar.

Gıda ile teması olan öğeleri üreten firmalar.

Bu listede bulunan işletmelerin hepsi, gerekli olan şartları sağladıklarında FSSC 22000 belgelerine sahip olabileceklerdir.

ISO 22000:2018 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Şartları

FSSC 22000-Quality Belgelendirmesi olacaksa ISO 9001:2015 Şartları

Sektöre özel ön gereksinim şartları. (Prerequisite Programs)

ISO/TS 22002-1 (gıda üretimi),

ISO/TS 22002-2 (yemek şirketleri – catering),

ISO/TS 22002-3 (çiftçilik – farming),

ISO/TS 22002-4 (paketleme malzemeleri),

ISO/TS 22002-5 (sevkiyat ve depolama),

ISO TS 22002-6 (yem – feed),

PAS 221 (perakende ve toptan)

Ek Gereklilikler (Additional Requirements)

🍪Bu web sitesi, web deneyiminizi geliştirmek için tanımlama bilgileri kullanır.
× WhatsApp